Lansat in Septembrie 2000, Blokus este un joc de societate foarte apreciat in intreaga lume, fiind unul dintre cele mai bine vandute jocuri si castigand de la lansare peste 20 de premii, dintre care: Grand Prix du jouet – Franta, Auswahliste au Spiel des Jahres – Germania, Best Game Award – Japonia, Best Strategy Game Award – Statele Unite, Vuoden Peli – Suedia.
Creat de Bernard Tavitian – un matematician foarte pasionat de boardgames, Blokus este un joc de strategie potrivit pentru intreaga familie.
Caracteristicile jocului:
Numar jucatori: 2–4
Varsta: 5+
Durata de joc: 20-30 minute
Complexitate: mica
Abilitati necesare: gandire strategica
Jocul nu este dependent de noroc
Producator: Mattel Games
Componente:
– 1 tabla de joc ce contine 400 de spatii patrate (20×20);
– 84 de piese din plastic de dimensiuni si forme diferite (4 culori x 21 piese), formate din 1 pana la 5 patrate.
Scopul jocului:
Fiecare jucator trebuie sa puna pe tabla cat mai multe din cele 21 de piese pe care le are – daca se poate, pe toate.
Cum se joaca?
Fiecare jucator isi alege o culoare din cele patru disponibile, ordinea de joc fiind in functie de culoarea aleasa: primul incepe albastru, dupa care urmeaza galben, rosu si in cele din urma, verde. Jucatorii incep fiecare dintr-un colt al tablei de joc, iar prima piesa pusa trebuie sa acopere intotdeauna patratul din colt. In ordinea de joc stabilita, jucatorii aseaza cate o piesa pe tabla, astfel incat sa se lege de cel putin o piesa de culoarea respectiva, insa doar pe colturi.
Regula colturilor este valabila doar pentru piesele de aceeasi culoare, neexistand restrictii in ceea ce priveste contactul cu celelalte culori. De asemenea, nu sunt restrictii referitoare la ordinea in care se pot aseza piesele pe tabla de joc.
Ce trebuie sa faci in continuare? Sa incerci sa te extinzi cat mai mult pe tabla de joc (recomandarea la inceput de joc este de a te indrepta spre centru), sa-ti blochezi adversarii pe cat posibil si sa incerci sa “scapi” de toate piesele din dotare. Jocul se incheie in momentul in care niciun jucator nu mai poate pune piese pe tabla, iar castigator va fi cel care ramane cu cele mai putine patrate (se aduna numarul de patrate de la fiecare piesa ramasa).
Pentru cei care nu se limiteaza la un singur joc, regulamentul prevede un sistem de punctare, astfel incat castigatorul final sa fie desemnat dupa insumarea punctajelor din fiecare partida.
Asa cum precizam mai sus, se poate juca in 2 pana la 4 jucatori, astfel:
– in 4 – cate o culoare pentru fiecare jucator; exista si posibilitatea de a juca pe echipe (albastru+rosu vs. galben+verde);
– in 3 – fiecare jucator isi alege cate o culoare de joc, iar cea de a patra culoare este jucata alternativ de fiecare din cei 3 jucatori;
– in 2 – fiecare are cate 2 culori – un jucator are albastru si rosu, iar celalalt galben si verde.
In fiecare varianta de joc se va respecta ordinea culorilor: albastru, galben, rosu, verde.
Pentru cei foarte pasionati, dar care nu isi gasesc intotdeauna parteneri de joc, exista posibilitatea de a juca si de unul singur.
Scopul? Pune-ti mintea la treaba si incearca sa pui pe tabla toate cele 84 de piese pentru a vedea cat de bun esti!
Ai trecut deja de etapa asta? Atunci poti varia si sa incepi intai cu piesele cele mai mici, poti urma regulile propuse chiar in regulament de designerul jocului sau poti sa-ti faci propriile reguli.
Desi regulamentul jocului este de doar o pagina si se poate explica intr-un singur minut unor jucatori noi, Blokus captiveaza pe oricine. E de ajuns sa pui pe tabla primele piese, sa ajungi sa blochezi pentru prima data un adversar si sa-ti construiesti prima strategie de joc. Nu mai ai scapare! 😀
Pot spune ca de la inceput de an(2011), Blokus este cel mai jucat in echipa BGB. Si da, pentru rautaciosi (se stiu ei care sunt), e mai jucat decat Bohnanza… 😀
Ce-mi place mie la Blokus?
– se invata/explica foarte repede;
– are o durata scurta de joc si se desfasoara rapid;
– atrage repede persoanele mai noi in ale boardgame-urilor;
– este un joc simplu, dar care te provoaca sa gandesti strategic;
– nu are componente care sa sufere la eventuale “inundatii” – atat tabla cat si piesele sunt din plastic;
Ce nu-mi place?
– sa iau bataie… 😀
Nota mea: 10/10