Intro
Android este un joc de 3-5 jucători, cu temă SF-crimă-aventură, marca Fantasy Flight Games. Jocul este plasat în universul SF al orașului New Angeles, care este unit printr-un lift cu colonia umană de pe Lună. Jucătorii iau câte un investigator, fiecare foarte diferit de ceilalți, vor cerceta o crimă, vor dezlega misterele conspirației și se vor lupta cu proprii demoni – ațâțați de ceilalți jucători – totul pentru a câștiga la final puncte de victorie.
De remarcat că jocul vine cu foarte mult componente, pare dificil la început, dar de fapt este destul de simplu. Atragător este și faptul că, deși are cam la fel de multe componente ca Arkham Horror, costă cam jumătate – în România, cel puțin.
Scurtă descriere
Harta jocului este formată din mai multe locații, unde investigatorii desfășoară diverse activități. De asemenea conține și puzzle-ul conspirației, care se va crea pas cu pas.
Jocul se desfășoară pe durată a 12 zile, în fiecare zi investigatorii putând cheltui 6 ore pentru a:
– călători între diverse locații, folosind mașina din dotare, asemenea unui compas,
– investiga indicii – care presupune plasarea de dovezi pe suspecți (fiecare are un personaj pe care trebuie să-l demonstreze vinovat) sau descoperirea conspirației (pune piese pe puzzle, pentru a crea sau elimina anumite posibilități pentru puncte bonus),
– juca cărți albe (bune) pentru sine,
– trage carți albe sau negre (cu care va crea greutăți adversarilor),
– folosesi abilitățile diverselor locații.
Ceilalți jucători trebuie să fie foarte atenți pentru că jucătorul activ le poate da diverse opornunități să-i joace carțile negre, deci să-l afecteze în diverse moduri.
La Android punctele de victorie se obțin din mai multe surse:
– îndeplinirea obiectivelor personale: fiecare jucător rezolvă două obiective personale, într-un mod pozitiv (dacă deține mai multe bagaje bune) sau negativ (mai multe rele, sau egal) – modul de primire al acestora fiind personalizate pe obiectiv și pe jucător; ele se verifică în zilele 6 și 12, respectiv în zile 3 și 9 sunt momente intermediare;
– fiecare jucător primește un suspect, care îi va aduce puncte dacă este declarat vinovat (cele mai multe dovezi incriminatoare – acestea plasându-se în timpul jocului) – când jucătorii aleg să urmărească o pistă și mai departe doresc să planteze dovezi, vor trage dintr-un sac jetoane între -4 (nevinovat) și 4 (vinovat) si le vor pune în secret pe un suspect;
– plasarea de piese ale conspirației – dacă acestea duc la completarea unei linii, coloane sau diagonale;
– puncte bonus din unirea diverselor puncte ale conspirației cu centrul acesteia (de exemplu pot primi bonus cei care la final de joc au favoruri galbene);
– puncte de victorie din cheltuirea timpului, favorurilor și cărților în diverse locații ale hărții.
Toate acestea se calculează la finalul jocului, investigatorii neavând decât o parte din informațiile asupra punctajului celorlalți.
Concluzii
Android are o variabilitate destul de mare, fiecare dintre cele 6 crime ce pot fi investigate aducând câteva reguli diferite, distribuția cărților albe și negre, modul de plasare al jetoanelor cu indicii și altele. Aș putea spune că fiecare sesiune este o aventură în sine.
Ca mecaniste de joc remarc puzzle-ul conspirației, dar mai ales modul de joc al cărților albe și negre, care presupune un cost – jucarea cărților negre te duce către lumină, respectiv a celor albe către întuneric. Acest lucru face foarte importantă alternanța cu care joci cărțile.
După primul joc am avut senzația că nu toți investigatorii sunt la fel de bine înzestrați, dar s-ar putea să mă înșel. Eu, cel puțin, îmi atribui victoria faptului că am avut cea mai mare mașină. Ceilalți au zis că am jucat genial, dar mă îndoiesc.
Una peste alta aș sublinia faptul că nu este atât de complicat precum pare și mai cred că rangul de pe BGG (563) îl nedreptățește. Personal, ii acord nota 7.
Articol scris de Arte. Vezi si alte articole scrise
Sursa foto: BoardGameGeek