Aproape oricine a auzit de Magic: the Gathering sau il joaca intr-o forma sau alta, cu carti reale sau digitale prin platforma Magic Online sau Duels of the Planeswalkers. Designerul responsabil cu acest joc revolutionar la vremea lui, Richard Garfield, a mai inventat si alte jocuri, inclusiv King of Tokyo, RoboRally, Star Wars Trading Card Game, Vampire: The Eternal Struggle, dar posibil cel mai apreciat joc al lui a disparut de pe piata inca din 1998.

Jocul in cauza se numeste Netrunner si este o experienta diferita de Magic: the Gathering, unde duelurile reprezentau o batalie intre magicieni (sau “planeswalkers”) care sumonau creaturi si foloseau vraji sa isi invinga adversarul – batalia se da intre un hacker si o corporatie pe un camp de lupta cibernetic. Vestea buna este ca Fantasy Flight Games a decis sa lanseze o varianta putin modificata si updatata la nivel de reguli, grafica, distributie a cartilor, branduit in universul lor Android, pe nume Android: Netrunner.



In Android: Netrunner sunt mai multe lucruri care diferentiaza acest joc de majoritatea altor jocuri cu trading card games:

gameplay asimetric: un jucator (runner) incearca sa castige jocul asediind serverele corporatiei, in timp ce jucatorul care controleaza corporatia incearca sa-si apere resursele pe care runner-ul vrea sa le fure/distruga. Mai mult, atat runner-ul cat si corporatia folosesc carti complet diferite, ce nu pot fi folosite dintr-un deck de runner in deck-ul corporatiei si viceversa
multe posibilitati de a “blufa”, lucru rar intalnit la MtG de exemplu.
un sistem de actiuni: runner-ul are la dispozitie pe tura lui 4 actiuni, iar corporatia este obligata sa traga o carte si are inca 3 actiuni la dispozitie, actiuni care pentru fiecare jucator pot fi de mai multe feluri.

Unul din lucrurile care au facut Netrunner-ul sa fie unul din cele mai apreciate si longevive jocuri (chiar si dupa ce Wizards of The Coast a renuntat la joc) a fost, dupa parerea mea, acest sistem de actiuni care iti lasa o mare libertate de alegere si poate duce la multe strategii.

Dupa cum ziceam, un runner are 4 actiuni (numite click-uri) pe tura lui, fiecare actiune putand fi una din urmatoarele:

– trage o carte
– castiga 1 credit (resursa folosita pentru a plati diferite carti sau abilitati)
– instaleaza un program, o resursa sau o piesa hardware
– platesti 2 credite: scapi de un “tag” (o metoda a corporatiei de a sti unde se afla runnerul in lumea fizica si de a-l sabota)
– make a run (am pastrat denumirea in engleza deoarece e greu de tradus si sa aiba si sens) – actiunea prin care runnerul incepe sa atace un server al corporatiei in speranta ca va gasi ceva de valoare.
– joaca o abilitate cu cost de “click(uri)” de pe o carte activa.

Corporatia trage obligatoriu o carte si mai are la dispozitie 3 click-uri cu care poate face urmatoarele actiuni:

– trage o carte
– castiga un credit
– instaleaza o “agenda”, “asset”, “upgrade” sau ICE (Intrusion Countermeasures Electronics – principala metoda de a respinge runnerii care ataca un server)
– joaca din mana o carte de tip “Operatiune”
– platesti 1 credit: “avanseaza” o carte proprie din joc care permite avansarea ei (ca sa o faci mai puternica sau sa poti lua puncte pe ea)
– platesti 2 credite: distruge(“trash”) o resursa a runnerului daca runner-ul detine cel putin un “tag”

Pare complicat, dar dupa cateva jocuri regulile devin foarte clare. Ca sa vedeti demo-ul de la Gen Con 2012 de acum cateva zile si sa va faceti o parere despre joc, urmariti videoclipul facut de cei de la Team Covenant:



Puteti de asemenea sa urmariti si finala concursului inaugural de la GenCon 2012 si interviuri cu finalistii tot prin amabilitatea celor de la Team Covenant aici.

Revin peste o saptamana (sau doua) cu un articol in care as dori sa prezint mai multe despre factiunile din joc (una din putinele modificari aduse de FGG jocului original) si despre deckbuilding.

Pana una alta, jocul a fost sold-out de doua ori(!) la GenCon 2012, se gaseste pe ebay la un pret de 80 de dolari sau mai mult, si pe BGG e pe primul loc la “hype”. Grabiti-va cu preorderul, daca aveti posibilitatea 🙂


Articol scris de Deschapelles. Vezi si alte articole scrise