Dupa ce v-am prezentat in detaliu componentele, dupa ce Deschapelles v-a spus istoria din spatele acestui joc si dupa ce l-am jucat de cateva ori, mergem mai departe in seria noastra de articole dedicate jocului de carti Android: Netrunner cu primele mele impresii. Acest joc de tip LCG (Living Card Game) ne-a fost pus la dispozitie de prietenii de la Lex Hobby Store.

Daca la inceput m-am speriat putin cand am vazut manualul stufos de 36 de pagini, dupa ce l-am parcurs mi-am dat seama ca nu este chiar asa de mare si sunt destul de multe poze. Pot spune ca este foarte bine scris, textul nu lasa mult loc de interpretari, iar schemele logice te ajuta destul de mult pentru a intelege ce trebuie sa faci. Dupa doar 2 partide am reusit sa invat toate regulile si dupa ce am jucat o partida cu Deschapelles, mi-am confirmat ca am jucat asa cum trebuie. 🙂

Fiind un joc asimetric, regulile si strategiile se schimba in functie de partea cu care joci: Corporatia sau Runner-ul.

Misiunea Corporatiei este de a realiza o structura de servere in interiorul carora sa indeplineasca diferite Agende care vor aduce puncte. Pentru a castiga jocul, trebuie sa stranga 7 puncte de Agenda.

Misiunea Runner-ului este de a accesa serverele Corporatiei si de a fura Agendele acesteia. Pentru a castiga, tot de 7 puncte are nevoie si Runnerul.



Intotdeauna Corporatia va incepe jocul, iar pe tura sa va lua o carte din deck-ul Research & Development (R&D deck) si apoi va putea sa faca 3 actiuni (click-uri). Daca nu mai are carti in deck-ul R&D, Corporatia pierde jocul.

Runner-ul are 4 actiuni (click-uri) la dispozitie, dar acesta nu va trage obligatoriu o carte la inceputul turei sale. Daca este obligat de Corporatie sa arunce carti din mana si acesta nu mai are de unde, Runnerul va pierde jocul.

Despre actiunile pe care le pot face cele 2 parti, Corporatia sau Runner-ul v-a vorbit tot Deschapelles.

Android: Netrunner promite o rejucabilitate destul de mare, jucatorul care decide sa joace rolul Corporatiei va avea la indemana 4 deck-uri corespunzatoare celor 4 factiuni din care isi va putea alege unul: Jinteki, NBN, Haas-Bioroid si Weyland Consortium. In plus, la deck-ul ales se mai pot scoate carti sau se pot adauga din celalalte deck-uri, respectand limitele impuse de Cartea de Identitate a factiunii.

In mod asemanator, Runner-ul are la dispozitie 3 factiuni din care poate alege una: Anarch, Criminal si Shaper. Si aici jucatorii au mana libera sa isi construiasca deck-ul dorit.

Tocmai aceasta parte de deck-building a generat toata nebunia de la lansarea in cadrul GenCon (sute de copii vandute in doar 7 minute): unele carti sunt in 3 exemplare, altele in unul singur. Daca vrei sa ai o carte in 3 exemplare iar ea este prezenta intr-un singur exemplar, vei fi nevoit sa cumperi 3 jocuri de baza. Stiu, nu este foarte frumos din partea celor de la Fantasy Flight Games, dar nu ne baga ei mana in buzunar, este alegerea noastra. Jocul se poate juca exact cu ce carti avem in setul de baza, iar daca nu mergem la Campionate (in alte tari, deocamdata in Romania nu exista asa ceva), nu este nevoie sa ne gandim la 2-3 copii.



Pentru a se proteja de atacul Runner-ului, Corporatia are la dispozitie asa numitele Ice-uri, un fel de firewall-uri ce protejeaza serverele sale. In spatele acestor bariere, Corporatia isi va juca Agendele, Asset-urile sau diferitele capcane. Partea de cacealma (bluff) condimenteaza jocul, dand o usoara tenta de poker: oare in spatele ice-urilor se afla o Agenda sau este o capcana?

Uneltele Runner-ului sunt programe specializate in diferite tipuri de Ice-uri, asa numitele Ice Breakers. Programele sunt sustine de Hardware, pentru toate fiind nevoie de muuulte Credite, moneda din universul Android: Netrunner. Creditele se pot obtine fie prin cartile de Resurse, prin carti Eveniment sau prin consumarea de Click-uri (actiuni).

Mi s-a parut foarte interesant faptul ca un Runner, atunci cand decide sa atace un server al Corporatiei, nu stie ce Ice-uri il protejeaza – asta daca nu a mai atacat acel server, iar Corporatia nu a Ridicat (Rezzed) Ice-urile pana atunci. Fiecare Ice se poate activa atunci cand este “incercat” de Runner. De abia atunci cand este activat un Runner vede daca poate trece mai departe sau daca este afectat de Ice-ul respectiv (Net Damage, Brain Damage, Meat Damage, Trash Program, End Run, etc.).



Importanta banilor, acele Credite de care vorbeam mai devreme, este foarte mare de ambele parti: Corporatia va avea nevoie de bani pentru a se proteja si pentru a indeplini agende, iar Runner-ul va avea nevoie pentru a-si instala “uneltele” dorite si pentru a sparge protectiile Corporatiei.

Am citit prin alte parti cum ca Android: Netrunner are “cea mai naspa grafica” sau ca “este mai slab decat A Game of Thrones LCG, nu ai atat de multe optiuni/strategii“.

Legat de partea grafica, este o chestie de gusturi, mie mi se pare ca arata foarte bine si se potriveste perfect cu tematica Cyberpunk.

Comparatia cu Agot LCG nu cred ca isi are rostul, Android: Netrunner este altceva, tot un LCG, dar asimetric. Nu trebuie sa comparam mere cu pere. Cand joci cu Runner-ul faci niste actiuni, cand joci in rolul Corporatiei altele, schimbi strategiile.

Personal, Android: Netrunner mi se pare un joc foarte bun, bine inchegat, cu o rejucabilitate mare si foarte multe strategii pe care le vei descoperi doar jucand. Intr-adevar, am simtit un pic influenta norocului, dar asta este si normal, este un joc de carti, trase aleator dintr-un deck. Frumusetea lui este in a gasi cele mai bune rezolvari la problemele aparute pe moment si cum te folosesti de resursele pe care le detii.

Daca v-am convins, il puteti comanda de la Lex Hobby Store folosind acest link.