Pentru ca versiunea in limba romana ce va fi adusa de cei de la Ideal Board Games se lasa asteptata (editura depinzand la randul ei de producatorul responsabil pentru Europa de Est, LocWorks, ultima data de lansare anuntata fiind sfarsitul anului 2012), ne-am gandit sa va prezentam in detaliu componentele versiunii in limba engleza a jocului de societate Alien Frontiers.

Pentru cei care nu stiu, Alien Frontiers este un joc de management al resurselor, amplasare a fortelor de munca si control al zonelor, localizat temporal in viitor, abordand stilul stiintifico-fantastic.

Zarurile pe care le primiti la inceputul jocului reprezinta flota voastra de nave spatiale. Acostand navele proprii spatiale la facilitatile orbitale veti obtine resurse, va veti dezvolta flota, veti putea ataca adversarii, veti descoperi tehnologii extraterestre, veti face comert cu resurse, iar apoi veti putea construi colonii pe noua planeta. Pe masura ce colonizezi cat mai multe teritorii, primesti puncte de victorie.
 
Pentru a castiga se impune o atentie sporita la amplasarea flotei, luarea in considerare in planurile dumneavoastra a integrarii tehnologiilor extraterestre si  folosirii bonusurilor teritoriale precum si blocarea celorlalti jucatori in dezvoltarea coloniilor acestora.

Prima editie in limba engleza a jocului Alien Frontiers a fost publicata de Clever Mojo Games pe 11 octombrie 2010, toate cele 1100 de jocuri produse fiind vandute in 24 de ore de la lansare. A doua editie de 3200 de jocuri a fost epuizata in 3 zile de la lansarea sa din luna aprilie 2011.

Designerul jocului este Tory Niemann, responsabil si pentru jocul de carti Hook, Line, and Sinker. De partea grafica a jocului s-au ocupat Karim Chakroun si Mark Maxwell.

Coperta foarte frumos desenata prezinta un explorator in fata unei colonii.

Alien Frontiers – Coperta cutie fata

                                                   

Alien Frontiers – Coperta cutie spate 

                                                      

Tabla de joc are o singura parte si prezinta planeta ce urmeaza a fi colonizata de rasa umana. Aceasta este impartita in 8 teritorii. In jurul planetei zboara tot felul de statii orbitale ce vor ajuta jucatorii sa-si plaseze cat mai multe colonii.

Alien Frontiers – Tabla de joc

                                                                        

Pentru fiecare colonie plasata sau pentru fiecare teritoriu unde au suprematia, jucatorii vor primi puncte de victorie ce vor fi “notate” pe tabla de scor de mai jos.

Alien Frontiers – Tabla de scor

                                                    

Ziceam ceva de colonii? Ei bine, acestea sunt reprezentare de niste jumatati de sfere din lemn, asemanatoare cu drajeurile Bonibon (sau M&M pentru cei mai tineri). Fiecare jucator va avea la dispozitie 9 colonii, dar nu le va folosi intotdeauna in joc pe toate (numarul folosit depinde de numarul de jucatori).

Alien Frontiers – Colonii jucatori

                                                          

Daca in prima editie jucatorii isi marcau scorul pe tabla folosind o colonie in culoarea aleasa, in versiunea a doua, jocul vine cu 4 rachete in minituara, cate una pentru fiecare jucator.

Alien Frontiers – Rachete in miniatura

                                                                        

Fiecare din cele 8 zone de pe planeta va avea cate un jeton din carton, pe acesta fiind scris bonusul pe care il va avea jucatorul ce controleaza acel teritoriu.

Alien Frontiers – Jetoanele de teritoriu

                                                                

In joc exista 2 tipuri de resurse: Energia Solara si Minereul de Fier. Vom avea astfel 30 de discuri mici din lemn de culoare portocaliu pentru Energia Solara si 20 de cuburi din lemn gri pentru Minereul de Fier.

Alien Frontiers – Discuri de Energie Solara

                                                 

Alien Frontiers – Cuburi de Minereu de Fier

                                                                   

Fiecare jucator va avea la dispozitie nave, acestea fiind reprezentate de niste zaruri. Fiecare jucator va avea la dispozitie maxim 6 zaruri in timpul unui joc, in culoarea aleasa.

Alien Frontiers – Zarurile ce reprezinta navele jucatorilor

                                                                              

Daca tot suntem la capitolul zaruri, teritoriul din centrul planetei explorate, Burroughs Desert, va avea ca bonus pentru jucatorul care-l controleaza o nava fantoma, reprezentata de un zar transparent.

Alien Frontiers – Nava Fantoma

                                                       

22 de carti de joc cu diverse dispozitive, puncte de victorie sau diferite bonusuri vor putea fi folosite de catre jucatori. Acestea poarta numele de carti “Alien Tech“, sugerand ca ar fi vorba despre tehnologie extraterestra.

Alien Frontiers – Cartile Alien Tech

                                                        

Unele carti pot da acelui care le foloseste anumite campuri de forta, acestea avand un anumit efect in zona de pe planeta in care vor fi plasate. Exista 3 tipuri de campuri de forta – Repulsor Field, Isolation Field si Positron Field – fiind marcate prin 3 jetoane de carton rotunde.

Alien Frontiers – Campurile de forta

                                                  

Pe langa toate acestea, mai avem si un regulament de joc in limba engleza, destul de bine explicat.

In timpul jocului, harta va arata astfel:

                                                   

Ati incercat jocul de societate Alien Frontiers? Cum vi se pare?