Echipa BoardGames Blog invata Agricola – Ep.3
Asa cum va ziceam eu si muck in episoadele trecute ale serialului de mare succes “Echipa BoardGames Blog invata Agricola“, am inceput sa jucam acest joc de tip economic aplicand sfatul regulamentului de a incepe cu modul de training “Family Game“. Este o varianta recomandata pentru incepatori, pentru a ne putea familiariza cu regulile.
Am inceput prin a aranja piesele celor cinci jucatori si a ne alege una din cele 5 culori. Dupa alegerea componentelor necesare fiecarui jucator, am asezat pe una din tablele speciale ale jocului cartile de “Actiuni Majore“.
Langa cele 3 table de joc (prima tabla de joc avand simbolulul jocului de familie) am asezat cartile albastre de runda (amestecand cartile ce erau pentru aceeasi runda). Cartile albastre sunt asezate incepand cu runda 6 si adaugand deasupra celelalte runde descrescator.
Desi am jucat si 3 jucatori, nu am folosit cartile verzi de actiune. La fel, pentru varianta “Joc de familie“, cartile de ocupatie si cele de imbunatatire minora nu se folosesc.
Dupa ce am decis care este primul jucator, am dat acestuia 2 de hrana, ceilalti 2 jucatori primind 3 de hrana. Dupa asezarea celor 2 membrii ai familiei de fermieri (si ceva joc), tablele de joc aratau astfel :
Asa cum am explicat in Episodul 1, fiecare runda are 4 faze (FAZA 1 : Incepe runda – trage o carte de runda noua, FAZA 2 : Reaprovizionarea – aseaza noi bunuri si animale, FAZA 3 : Munca, FAZA 4 : Intoarcerea acasa), iar la rundele 4, 7, 9, 11, 13 si 14, in faza 4 exista Timpul Recoltei, este compus din 3 faze:
– faza campurilor
– hranirea familiei
– reproducerea
Jocul se termina in runda 14, etapa 6 dupa care se calculeaza punctajele jucatorilor.
La noi, surpriza mare a jocului aici a fost deoarece nu am avut rabdare sa citim cu atentie pana la sfarsit tot regulamentul, citind doar franturi atunci cand aveam nevoie de lamuriri la anumite carti albastre de runda sau la cele de “Actiuni Majore“.
La sfarsit am aflat ca este foarte bine sa ai cat mai putine campuri goale, sa ai si legume si grane, din tote felurile de animale (oi, bovine, porci), sa ai numar maxim de membri in familie, sa ai grajduri ingradite si mai ales ca se pot face puncte frumoase din cartile de “Actiuni Majore“.
In Galeria Foto puteti sa gasiti mai multe poze cu jocul pe tabla Agricola in diferite stagii ale jocului. Pentru weekend ne-am programat sa jucam o varianta completa a jocului, impreuna cu toate tipurile de carti si elemente.
Citeste si :
Echipa BoardGames Blog invata Agricola – Ep.2
Echipa BoardGames Blog invata Agricola – Ep.1
Agricola a fost oferit spre testare de catre Red Goblin