Articol scris de Sergiu Bolog – Concurs Taraba de Jocuri & BoardGames BLOG

Aparut in 2010, 7 Wonders este o adevarata minune a jocurilor de societate, iar acest lucru nu-l spun doar eu, ci si numeroasele nominalizari si premii castigate de acesta.

Este un joc de carti in care 2 pana la 7 jucatori controleaza fiecare cate un imperiu si incearca sa adune puncte construind diferite cladiri.

Desi este un simplu joc de carti, componentele sunt superbe.

In cutie gasim:

– 4 regulamente in 4 limbi diferite;
– 4 rezumate ale regulilor in 4 limbi diferite;
– 3 pachete de carti, cate unul pentru fiecare Era;
– 7 table de joc individuale reprezentand cele 7 Minuni ale Lumii Antice;
– 7 carti aferente acestora;
– Jetoane folosite pentru punctarea victoriilor/infrangerilor in lupte;
– Monede din lemn sau carton (in functie de editie);
– Un carnetel pentru a nota scorul;
– Doua carti folosite in varianta pentru doi jucatori (in imagine sunt 3).

Eu am avut norocul sa cumpar prima editie a jocului ce vine cu monede din lemn. Toate cartile si minunile au artwork impresionant iar culorile din acest joc provoaca un adevarat extaz vizual.

Regulamentul este scris foarte bine. Avand doar 12 pagini, are destule exemple pentru a te face sa intelegi jocul inca de la prima citire.

Fiecare jucator primeste o tabla de joc si 3 monede cu valoarea 1 (cele gri). Se vor folosi doar o parte din carti, in functie de numarul de jucatori. Pentru Era a III-a se vor folosi si cateva carti mov (tot in functie de nr. de jucatori). Aceste carti aduc puncte in diferite feluri.

Jocul are 3 runde sau Ere iar fiecare runda are 6 ture. La inceputul fiecarei Ere, jucatorii primesc fiecare cate 7 carti. Din aceste 7 isi vor alege una singura, iar restul 6 le vor da jucatorului din stanga sau din dreapta, in functie de Era. Cartea aleasa poate fi vanduta pentru 3 monede gri (sau una galbena), poate fi construita platind costul acesteia sau poate fi folosita pentru a construi diferite stagii ale Minunii. Jucatorii vor repeta aceste actiuni pana cand se termina cartile (ultima carte din fiecare mana se arunca). Daca este nevoie, jucatorii se pot folosi si de resursele vecinilor, contra cost desigur.

La finalul fiecarei Ere fiecare jucator se lupta cu vecinii sai, adica jucatorul din stanga si cel din dreapta, folosind simbolurile militare. Astfel vor pierde sau vor acumula puncte.

Dupa finalizarea tuturor celor 3 Ere, se calculeaza toate punctele. Acestea se pot obtine din lupte, diferite stagii ale Minunilor, bani si din cladirile construite. Normal ca cine are cele mai multe puncte este declarat castigator.

Mentionez faptul ca exista si o varianta pentru doi jucatori. Aceasta varianta este putin mai complexa si foloseste un dummy player (un jucator neutru) controlat, pe rand, de ambii jucatori. Tablele de joc (sau Minunile) au doua fete diferite si fiecare produce o anumita resursa.

7 Wonders este un joc bine gandit ce face pe plac atat jucatorilor noi cat si celor mai experimentati. Imi place ca nu dureaza mult. Jucatorii aleg cartile in acelasi timp, iar tu nu vei simti niciodata ca astepti o eternitate sa-ti vina randul pentru a folosi cartea. Cum am mai spus, este o adevarata bucurie sa-l privesti (dar si sa-l joci) desi, cu multi jucatori, poate ocupa destul de mult spatiu.

Sunt multe metode de a face puncte dar, chiar si asa, de cele mai multe ori este evident ce carte te avantajeaza mai mult.

Am totusi doua chestii care nu-mi plac, una din ele fiind interactiunea destul de limitata intre jucatori. Aceasta are loc doar intre tine si vecinii tai. Poti „imprumuta” resurse contra cost de la acestia, iar ei nu pot face nimic pentru a preveni acest lucru. Desi platesti sa folosesti resursele altui jucator, acesta le poate folosi si el, in acelasi tur.  Alta interactiune este cea a luptei, tot intre tine si vecinii tai.

O alta problema, de data aceasta destul de micuta, este cea a norocului, in special la prima mana. Poti primi carti foarte bune si vei sta mult timp gandindu-te ce sa alegi, ingreunand jocul sau exact opusul, in care primesti  carti oribile pentru care nu ai resurse sau de care nu ai nevoie. Nu este grav, dar e neplacut cand cineva are de toate, iar altcineva n-are nimic, doar din cauza norocului.

Dupa mine, cea mai mare problema a jocului ramane cea a interactiunii.

In concluzie, 7 Wonders este un joc bun (poate chiar foarte bun) pe care l-as juca oricand, preferabil in 4 sau in 5 jucatori. Este rapid, are componente foarte bune, dar ar fi mers ceva mai multa interactiune.